Hybricon Köpt

2021/02/22 § Lämna en kommentar

Hybridbuss E12 i Spanien

Jag kollade lite på Hybricon för flera år sedan då det verkade intressant. De hade ett pågående pilotprojekt med elbussar i Umeå och taget klimathysterin och hypen kring elfordon som varit ett bra tag så kunde det ha potential. Min bedömning blev dock att de inte hade en sportslig chans att kunna konkurrera med de större jättarna så jag dissade bolaget samt aktien.

Nu har jag fått rätt och pilotprojektet skall avvecklas på grund av bristande lönsamhet samt tekniska problem. Bolaget håller nu på med att omorganisera sin verksamhet till att bli ett kunskapsföretag och återförsäljare vilket gör att jag kan se potential i bolaget samt aktien.

Skäl till att jag valt att investera i Hybricon:

Aktien är helt utbombad och trots att de hade 18 MSEK i kassan och begränsade skulder så värderas bolaget till cirka 20 MSEK.

De har ett avtal med King long som är världens näst största busstillverkare och har ensamrätt att sälja i Sverige samt Danmark. King Long har sålt över 5000 bussar i Europa.

Hypen är fortfarande enorm över att hitta klimatsmarta lösningar.

Insiderköp i fredags från styrelseordföranden.

Det har tidigare gjorts stora investeringar i produktutveckling vilket borde medföra att bolaget har bra data över vad som fungerar eller inte i vårat nordiska klimat.

VD skriver i senaste rapport

” Med ovan bakgrund har Hybricon beslutat att helt upphöra med att marknadsföra Arctic Whisper produkterna för att istället frigöra resurser och fokusera på försäljning av bussar från King Long. Beslutet att avsluta arbetet med Arctic Whisper leder till att det kvarvarande IPR värdet skrivs ned i samband med årsbokslutet för år 2020. Denna, ej kassapåverkande, nedskrivning uppgår till ca 4 mkr och är kommunicerat i tidigare PM.
Under kvartalet har även diskussioner förts med en större operatör om möjligheter att nyttja Hybricons kompetens inom reparationer av komponenter till elfordon. Här finns möjligheter att utveckla affärserbjudandet och med nedläggningen av Arctic Whisper frigörs även kritisk kompetens för att fortsätta arbeta inom detta område.
Pandemin har inte enbart påverkat leveransen av demobussar, vilket är väsentligt för försäljningsarbetet. Den har även omöjliggjort att ta potentiella kunder till King Longs fabriker eller träffa kunder på ett sedvanligt sätt. Trots att King Long är en av världens största busstillverkare behöver potentiella kunder se bussen och möta nyckelpersonal på Hybricon. Detta har gjort lanseringen av King Long till en större utmaning än vad det normalt hade varit.
Under kvartalet har långtgående diskussioner förts med några av Sveriges och Nordens största bussoperatörer. Fokus ligger nu på att tillsammans med en operatör hitta en välavvägd affär som balanserar såväl finansiell som operativ risk för bägge parter där King Long också aktivt tar en del av dessa risker. De produkter som framförallt diskuteras är PEV12 samt PEV15.”

Förhoppningsvis kan bra avtal slutas med begränsad risk för Hybricon vilket medför att man kan plocka hit ett par demobussar. Givetvis är det hög risk och här kan man riskera att förlora hela kapitalet om bolaget går i KK. Men taget den låga värderingen, kassan samt att overheadkostnader kommer minska drastiskt så ser jag väldigt bra risk/reward i aktien. Det kanske kommer fler insiderköp och värderingen kanske femdubblas om några bra avtal skrivs.

Twitter @Swingtraderguru

Alla investeringar är förknippade med risk. Alla beslut om investeringar tas på eget bevåg och inga skribenter på denna sajt kan ställas ansvarig för investeringar baserat på information från denna sajt.  Analyser & inlägg skall endast ses som hypotetiska resonemang och vederbörande bör alltid göra en egen analys och kolla källor. Sajten reflekterar  endast våra resonemang och handlingar och skall inte ses som rådgivande.

Taggad: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Hybricon KöptFritz the Cat.

Meta

%d bloggare gillar detta: